昨晩、知人の送別会で訪れたひもの屋さんになんと而今が3種もある!!!ことを発見。人知れず一人二次会して比較試飲してみました。而今は三重県の名張市にある1818年創業の老舗の蔵、木屋正(きやしょう)酒造が醸す酒で、日本では非常に人気が高く、入荷してもすぐに売り切れてしまうため、なかなかお目にかかれないお酒です。基本的に吟醸造りながら、 程よいうまみと香りとバランスがよく、しかも余韻がきれいで後を残さない切れのあるお酒です。シンガポールで3種並行テイスティングができるとは、またとない幸運でした。
Last night, I visited Himonoya Singapore for a farewell party of my Japanese friend who is going back to Japan. Surprisingly, I found 3 types of "Jikon" there and decided to stay there after the party to taste them by myself. Jikon was produced by Kiyasho brewery which is a small brewery in Mie Prefecture fonded in 1818. It is so popular in Japan that it is sold out very quickly and thus the chances to taste them are quite limited. It is basically made by Ginjo-Zukuri (production method of Ginjo) and well balanced between aroma and umami flavour with clear and crisp aftertaste.
It ws really lucky for me to have a parallel tasting of Jikon in Singapore.
Kanpai!!
(Left to right)
- 而今 特別純米 (Jikon Tokubetu Junmai) ― 爽やかで控えめな香り。注いだあと室温くらいになるまで待っていると、旨味が増しおいしくなってきた。非常にコスパの高い味わい。A bit weak but clear aroma. Umami flavour is increased after waiting for a while until it became nearlly room temperature. High cost performance.
- 而今 純米吟醸 雄町 火入れ (Jikon Junmai Ginjo Omachi Hiire) ― 果実のような甘味・酸味とふくよかな旨みのバランスがよく、とても柔らかな味わい。The balance between sweetness/sourness and umami is very well. Very smooth taste.
- 而今 純米大吟醸 (Jikon Junmai Daiginjo) ― とても華やかな香り、スムーズな口当たり、柔らかな味わい、後味は比較的すっきりしている。Very gorgeous aroma, smooth texture, round flavour with relatively crisp after taste.
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